![]() |
|
Model Y için en iyi şarj yöntemi - Baskı Önizleme +- Tesla Model Y Forum | Kullanıcı Deneyimleri, Sorunlar, Menzil ve Aksesuarlar (https://www.gylzowc.com) +-- Forum: Batarya ve Menzil (https://www.gylzowc.com/kategori-batarya-ve-menzil) +--- Forum: Şarj Tavsiyeleri (https://www.gylzowc.com/kategori-sarj-tavsiyeleri) +--- Konu Başlığı: Model Y için en iyi şarj yöntemi (/konu-model-y-icin-en-iyi-sarj-yontemi) |
Model Y için en iyi şarj yöntemi - Kaan Arslan - 03-07-2026 Tesla Model Y'nizi teslim aldığınız o ilk haftayı hatırlayın. Aklınızda bir soru acaba arabayı doğrumu şarj ediyorum? Sonra araştırmaya başlıyorsunuz bir Telegram grubuna girdiniz ya da o meşhur forum başlıklarını okumaya başladınız. Ve bam! O keyif yerini hafif bir huzursuzluğa bıraktı. "Bataryayı %100 yaparsan ölür." "Hayır, LFP ise %100 yapmazsan asıl o zaman sorun." "Hızlı şarjdan kaçın, hücreleri yakarsın." "Prizden şarj etme, voltaj dalgalanması beyni yakar." Kafanızın karışması çok normal. Herkes bir şey söylüyor, herkesin bir teorisi var. Kimi mühendis edasıyla teknik veriler paylaşıyor, kimi sadece duyduğunu satıyor. Ben size kitapçıkta yazanları kopyalayıp yapıştırmayacağım. Onları zaten okudunuz (ya da okumadınız, ki haklısınız çok sıkıcı). Burada konuşacağımız şey "saha deneyimi". Türkiye şartlarında, bizim şebekemizle, bizim yollarımızla ve gerçek bir insan psikolojisiyle bu araba en iyi nasıl şarj edilir? Batarya sağlığı anksiyetesini (evet, bu range anxiety'den daha beter bir şey) bir kenara bırakıp arabanın keyfini nasıl çıkarırız? Gelin şu "şehir efsaneleri" ve "sahadaki gerçekler" karmaşasını bir çözelim. Önce Şunu Netleştirelim: Senin Araban Hangisi? Bütün kavga buradan çıkıyor. Model Y sahiplerinin yarısı diğer yarısına yanlış tavsiye veriyor çünkü arabaları aslında farklı. Kaputun altındaki kimya başka. Şarj stratejinizi belirleyen tek bir faktör var: Bataryanızın kimyası.
LFP Batarya Sahipleri: Siz Biraz Daha Rahatsınız Eğer arkadan itişli (RWD) bir Model Y'niz varsa, derin bir nefes alın. Bataryanız tank gibi. LFP teknolojisi, yapısal olarak çok daha dayanıklı ve "tok" bir karakterde. Tesla, bu araçlar için haftada en az bir kez %100 şarj öneriyor. Ama nedenini genelde yanlış biliyoruz. Mesele sadece "kimya" değil, mesele BMS (Battery Management System) yani batarya yönetim sisteminin kalibrasyonu. LFP pillerin voltaj eğrisi çok düzdür. Yani batarya %30 doluyken verdiği voltajla %70 doluyken verdiği voltaj birbirine çok yakındır. Bu yüzden araba, bataryanın içinde tam olarak ne kadar enerji kaldığını tahmin etmekte zorlanır. Siz sürekli %20-%80 arasında kullanırsanız, araba bir süre sonra "Galiba %50'deyim ama emin de değilim" demeye başlar.
Long Range ve Performance Sahipleri İçin "Acı" Gerçekler Sizlerin durumu biraz daha hassas. NCA bataryalar yüksek enerji yoğunluğuna sahip, yani daha hafifler ve daha güçlüler ama "doyurulmayı" sevmiyorlar. Bu bataryalar %100 dolu olduklarında, içlerindeki kimyasal gerilim tavan yapıyor. Hele bir de hava sıcaksa ve araba %100 şarjla güneşin altında yatıyorsa, batarya içten içe yaşlanıyor demektir. Sizin sihirli rakamınız: %80 (veya günlük kullanım için %90).
Şarj Hızı Meselesi: Prizden mi, Duvar Ünitesinden mi? Türkiye'nin elektrik altyapısı malum. Voltaj dalgalanmaları, topraklama sorunları... Birçok kullanıcı "Evdeki normal prizden (Schuko) şarj etsem olur mu?" diye soruyor. Olur. Ama BMS'i biraz üzersiniz. Nedenini şöyle anlatayım: Normal prizden şarj ederken (Mobile Connector ile), akım çok düşüktür (10-13 Amper). Şarj süresi 20 saati bulabilir. Bu süre boyunca arabanın bilgisayarı ve batarya yönetim sistemi uyanık kalmak zorundadır.
Supercharger Alışkanlığı Bataryayı Öldürür mü? Eskiden, ilk çıkan elektrikli araçlarda (mesela eski Nissan Leaf'lerde) aktif sıvı soğutma yoktu. Hızlı şarj bataryayı haşlıyordu. Ama Tesla Model Y'de dünyanın en gelişmiş termal yönetim sistemlerinden biri var. Supercharger'a veya ZES/Trugo gibi yüksek hızlı DC istasyonlarına gitmeden önce navigasyona hedefi girdiğinizde araba ne yapıyor fark ettiniz mi? "Batarya ön koşullandırması yapılıyor" diyor. Yani araba, "Bana şimdi yüksek akım girecek, kendimi buna hazırlayayım, hücreleri ısıtayım/soğutayım ki zarar görmesinler" diyor. Bu yüzden:
Her yerde şunu duyarsınız: "Bataryayı %20'nin altına düşürme, %80'in üstüne çıkarma." Teorik olarak doğru. Kimyasal olarak en "rahat" aralık burasıdır. Ama biz laboratuvarda yaşamıyoruz. İstanbul trafiğinde, köprü trafiğine girmişken şarjınız %25 ise ve eve daha çok varsa, "Eyvah %20'nin altına düşeceğim, bataryam ölecek" diye stres yapmanın bir anlamı yok. Batarya sizin için var, siz batarya için değil. Arada sırada %5'e kadar düşmek bataryayı öldürmez. Sadece %0'da veya %5'te arabayı günlerce otoparkta bırakmayın. Düşük şarjla eve geldiyseniz, hemen fişe takın. "Soak" dediğimiz, bataryanın dipte bekleme süresini minimumda tutun yeter. Ayrıca kışın o %20'lik alt dilim (buffer), soğuk hava nedeniyle sandığınızdan çok daha hızlı eriyebilir. Kışın %30'un altı benim için "eve dönüş vakti"dir. Risk almaya gerek yok. Kışın Olaylar Değişiyor: Soğuk Hava Gerçeği Türkiye'de kış şartları batarya için ekstra bir parantez gerektirir. LFP bataryalar soğuğu hiç sevmez. Soğuk bir sabahta arabaya bindiğinizde rejeneratif frenlemenin çalışmadığını (ekranda noktalar görürsünüz) ve arabanın sanki "kaydığını" hissedersiniz. Çünkü batarya soğukken enerji almayı (şarj olmayı) reddeder. Rejeneratif frenleme de aslında bir şarj işlemidir. Kış Stratejisi:
Üç yıllık deneyim, binlerce kilometre yol ve okuduğum yüzlerce teknik dokümandan sonra vardığım nokta şu: Basitlik. Benim yöntemim, "Always Be Charging" (ABC) ilkesinin tembel versiyonu.
Batarya eskir. Telefonunuzun pili nasıl ilk günkü gibi değilse, arabanızınki de olmayacak. Bu fizik kuralıdır. Bunu engellemeye çalışmak yerine, en verimli şekilde eskitmek gerekir. Eğer şarj rutininizi bir "ritüel" olmaktan çıkarıp, telefonunuzu şarja takmak kadar sıradan bir reflekse dönüştürebilirseniz, işte o zaman elektrikli arabanın gerçek keyfini sürmeye başlarsınız. |