![]() |
|
Model Y satın alma sürecim - Baskı Önizleme +- Tesla Model Y Forum | Kullanıcı Deneyimleri, Sorunlar, Menzil ve Aksesuarlar (https://www.gylzowc.com) +-- Forum: Model Hakkında (https://www.gylzowc.com/kategori-model-hakkinda) +--- Forum: Model Y Almayı Düşünenler (https://www.gylzowc.com/kategori-model-y-almayi-dusunenler) +--- Konu Başlığı: Model Y satın alma sürecim (/konu-model-y-satin-alma-surecim) |
Model Y satın alma sürecim - burakdrive - 03-07-2026 Çalıştığım ofisin kapalı otoparkında gün boyu boş duran prizler ve evimin altındaki otopark alanının uygunluğu uzun süredir aklımdaydı. Akaryakıt istasyonlarındaki pompa fiyatlarının her ay değişmesiyle aylık gider tablomdaki benzin kalemi katlanarak artıyordu. Bir bayiye gidip pazarlık yapmak, satış temsilcisiyle fiyat sabitleme kavgasına girmek istemiyordum. Telefonumdaki mağazadan uygulamayı indirdim. Bir galericiyle muhatap olmadan, sadece ekrandaki düğmelere basarak kapıma kadar gelen bir otomobil satın alma sürecinin içine böylece girdim. Uygulama İçi Siparişi Vermem (Süreç Sıfır Noktası) Karar anı oldukça sıradan gelişti. Uygulama üzerinden standart menzilli, beyaz renkli, ekstra hiçbir donanım paketi içermeyen temel sürümü seçtim. Kredi kartı bilgilerimi girerek o an benden talep edilen 10.000 TL kapora ücretini onayladım. Kartımdan tutar çekildi ve ekranda bir sipariş numarası belirdi. Sipariş verdiğim gün ekrana sürekli bakıyorum ancak ertesi gün sadece 4. satırdaki süreç onayı ışığı yandı diyebilirim ancak pek o sıra emin de değildim o barın anlamından. Kimse beni aramadı, tebrik etmedi veya bir ofise davet etmedi. Sadece uygulamadaki araba görseli ve altında beliren tahmini teslimat tarihi yazısıyla baş başa kaldım. Açıkçası bütçeye ne kadar yük bineceğini düşündüm... açıkçası kredi imkânım olmasaydı aracı bırakmak zorunda da kalabilirdim o günkü faiz oranlarıyla. Sadece beklemeye başladım. Hesap Ekranındaki Günlük Değişim Takibim İlk hafta uygulamada hiçbir hareket olmadı. Sabahları uyanıp uygulamayı açıyor, aynı beyaz araba görselini ve statik yazıları görüyordum. Herhangi bir müşteri temsilcisi atanmadığı için sorabileceğim bir muhatabım da yoktu. Kredi ve finansman ayarlamalarını bu boşlukta yapmaya başladım. Aracı almaktan vazgeçersem o 10.000 TL'nin yanacağını biliyordum. Banka uygulamasına girip taşıt kredisi faizlerini ve kendi limitlerimi kontrol ettim. Onay geldikten 1 saat kadar sonrasında posta kutuma istedikleri eksi verileri yazdıkları belge düşmüştü. Müşteri hizmetlerini arayıp EFT limitlerimi aracın toplam bedelini tek seferde gönderebilecek seviyeye, yani milyon seviyelerine yükseltmek için talimat verdim. Bu işlem bankada onay beklerken, uygulamadaki o sessiz bekleyiş kendi içimde bir evrak toplama mesaisine dönüştü. Araç Şasi Numarasının (VIN) Atandığı O 16. Gün Uygulamaya rutin olarak girdiğim bir sabah, görselin altındaki metnin değiştiğini fark ettim. Bana bir şasi numarası (VIN) atanmıştı. Bu, arabanın artık fabrikadan çıktığı, gemiye bindiği veya limana indiği anlamına geliyordu. Bu aşamayı kişisel kayıtlarımda şu şekilde logladım:
Fatura Şartlarına Hazırlanmak: Bakiye Kapama İşlemleri En gergin aşama bakiyeyi transfer ettiğim o dakikalardı. Uygulama benden aracın kalan tüm bedelini, faturada belirtilen IBAN numarasına göndermemi istiyordu. Banka hesabıma girdim, alıcı kısmına şirketin tam yasal unvanını yazdım, açıklama kısmına ise uygulamada bana verilen "RN" ile başlayan referans numarasını harfi harfine kopyaladım. Transfer tuşuna bastığımda banka hesabımdan devasa bir meblağ eksildi. Hemen ardından araba uygulamasına geçiş yaptım. Ekranda hala "Ödeme Bekleniyor" yazıyordu. İnternetteki forumlarda herkes sürecin işlediğini yazar ama o spesifik boşluk sürelerinden kimse bahsetmez. Banka dekontunu aldıktan sonra uygulamanın o ödemeyi "Ödendi" olarak yeşile çevirmesi tam olarak 14 dakika sürdü. Bu 14 dakika boyunca, paranın yanlış bir havuza düşüp düşmediği endişesiyle ekranı sürekli aşağı çekerek yeniledim. 14. dakikanın sonunda ekrandaki uyarı kayboldu ve ödeme adımı tiklendi. Araya Giren Ruhsat, Trafik Sigortası ve Kasko Tercihlerim Ha öncesinde onu yapmamıştım diye atlamayayım şunu halletmiştik aslında, ödemeyi yapmadan iki gün önce notere gidip ruhsat ve tescil işlemleri için aracı kurumun talep ettiği vekaletnameyi 1.950 TL ödeyerek çıkartmıştım. Fatura kesildikten sonra şasi ve motor numarası belli olduğu için sigorta şirketlerinden teklif toplamaya başladım. Geçmiş yıllardan gelen hasarsızlık indirimim ve Findeks puanım sayesinde standart poliçe üzerinden ilerledim. Trafik sigortası için 8.450 TL, kasko için ise 31.200 TL (imm limiti dahil) prim çıktı. Poliçeleri kestirip sistem üzerinden onaylattım. MTV konusu da bu aralıkta netleşti. Ağustos sonrasında gelişme ile Ekim dönemi arası teslim şartlarına denk geldiğim için, aracın ikinci dönem MTV'sinin şirket tarafından yatırıldığını e-devlet üzerinden sorguladığımda gördüm. Kendi adıma düşen ekstra bir vergi kalemi çıkmadı. Sadece plaka basımı için beklemem gerekiyordu. Uygulama bir süre sonra plakamın tescil edildiğini (34 XXX XXX) bildirdi ve bana teslimat için randevu seçmemi söyleyen bir takvim ekranı sundu. Cuma günü saat 14:30'u seçtim. Son Olarak: İstanbulpark Sahasından Arabayı Çıkarma İşlemim Teslimat günü geldiğinde İstanbulpark otopark alanına kendi imkanlarımla gittim. Orası bildiğiniz devasa, açık, asfaltsız kısımları da olan bir bekleme sahasıydı. İçerisi yüzlerce yeni araçla doluydu. Kapıda ismimi söyledim, beni bir sıraya aldılar. Aracın yanına beni bir görevli götürdü. Herhangi bir kırmızı kurdele, şampanya veya teslimat kutlaması yoktu. Plakam takılmıştı. Lastiklerde saha çamurundan kaynaklı hafif tozlanmalar vardı. Telefonumdaki uygulamayı açıp Bluetooth üzerinden aracı eşleştirdim. Kapı kilitleri açıldı. Dış gövde kontrolüne başladım. Otoparkta dış gövdenin lastik alan yapısı kontrol edildi, bagaj eşik tarafındaki üretimden gelen hafif açıklığın kapanmasını istedim. Görevli yanıma gelip eliyle o plastik eşiğe bastırdı, bir klips sesi duyuldu ve parça yerine oturdu. Bana bunun taşıma sırasında esnemeden kaynaklandığını söyledi. İçeri geçip ekrana baktım, şarj seviyesi yüzde 42 olarak görünüyordu. Bagajı açıp içindeki şarj kablosunu kontrol ettim. Ev dışı kullanımda bazı istasyonlar için gereklilik olan Tip 2 kablo poşetinde duruyordu, eksik yoktu. Ekrana dokunarak ayna ayarlarımı yaptım. |